Sotekantojen lisäksi puoluetta kannattaa harkita kokonaisuutena. Tässä kolme nostoa, joiden perusteella Perussuomalaiset on paras sote-puolue.

Riikka Purra Tampereen Perussuomalaisten sotevaaliteltalla

Riikka Purra Tampereen Perussuomalaisten sotevaaliteltalla

Sote-vaaleissa on kampanjoinnissa ja varsinkin puolueiden, valitettavasti myös Perussuomalaisten, vaaliohjelmissa lipsuttu kauas valtuustojen realistisista vaikutusmahdollisuuksista. Samaan aikaan kun Hesarin & co vaalikoneissa vaaditaan linjauksia pridestä, kasvisruokapäivistä ja sen sellaisista, vaaditaan puolueita pysymään tiukasti sote-alueiden tehtävissä. Kuitenkin sote-kantojen lisäksi myös puolueen muulla toiminnalla ja arvoilla on väliä. Tässä kolme kärkeä, miksi Perussuomalaiset on puolueena paras valinta sote-valtuustoihin.

1. Keskittyminen olennaiseen

Perussuomalaiset on aluevaalien alla palannut juurilleen rötösherrat kuriin -ajattelun myötä, mikä ilmenee vaikka erittäin kriittisenä suhtautumisena valtuustojen varjolla puolueille maksettavaksi suunniteltua uutta hassuttelurahaa kohtaan. Tämä keskittyminen olennaiseen ja rönsyilyn vahtiminen sopii hyvin sote-vaaleihin teemaksi, koska se on erityisen tärkeää nyt uuden organisaatiotason aloittaessa. Kun rahaa ja tilaa touhuta on taas uudessa paikassa tarjolla, on kiusaus ja mahdollisuus sen käyttämiseen omien projektien tai ideologioiden ajamiseen suurempi. Tässä tilanteessa resurssien käytön tarkoituksenmukaisuuden vahtimisessa tulee olla tavallista tarkempi. Uuden organisaation tulee lunastaa olemassaolonsa oikeutus sotepalveluja parantamalla ja tehostamalla. PS puolueena on osoittanut keskittyvänsä meidän hyvinvointiin ja arkeen liittyviin suuriin asioihin, muualle kohdistuvan puuhastelun sijaan.

2. Uskaltaa nostaa ongelmat pöydälle

Puolue on kunnostautunut pitämällä tapetilla yhteiskunnan hankalia puolia. Näistä muut ovat vaienneet, vaikka jokainen kansalainen voi nähdä kehityksen vaikkapa käymällä suurempien kaupunkien ostoskeskuksissa. Lehdistä lukemalla joidenkin ilmiöiden seuraaminen ei valitettavasti enää onnistu, koska asioista ei puhuta mediassa enää niiden oikeilla nimillä. Perussuomalaiset edustajat ovat joutuneet puolustamaan ongelmista puhumista oikeudessa asti, mitä jotkut poliittiset vastustajamme pitävät huolestuttavana. Huolestuttavampaa olisi, jos sananvapautta rajoittavia lakeja ei kokeiltaisi, se tarkoittaisi vahvaa itsesensuurin kulttuuria. Sellaista ainakaan Perussuomalaisissa ei ole. Meidän voi luottaa nostavan hankalat asiat esiin, jopa rangaistuksilla uhkailusta huolimatta.

3. PS ei ole jyrkästi oikeisto- eikä vasemmistolainen

Sote-asiat ovat usein monimutkaisia ja koskevat monenlaisia ongelmia. Lisäksi palvelut pitää pystyä tuottamaan tehokkaasti ja erilaisia tasa-arvokysymyksiä kunnioittaen. Monimutkaisia ongelmia selittämään tarvitaan eri lähtökohdista tulevia teorioita ja ratkaisumalleja. Lukkiutumalla tiettyyn poliittisen kentän ajattelusuuntaan voi jossakin tilanteessa parhaiten toimiva ratkaisu jäädä käyttämättä. Perussuomalaiset eivät ole jyrkästi sitoutuneet oikeisto-vasemmisto -akselin päätyihin, joten meiltä voi odottaa toimivia ratkaisuja tilanteen mukaan. Konservatiivisena puolueena PS keskittyy nimenomaan tavallisten kansalaisten ongelmien ratkaisemiseen, kuten viimeaikaiset ulostulot vaikka energiahinnoista osoittavat. Tietysti myös vähemmistöt ja erikoistapaukset tarvitsevat puolustajansa, mutta jonkun täytyy pitää huolta ettei tavallisen kansalaisen asia unohdu.

Tässä hyviä syitä valita Perussuomalaiset valtaan aluevaaleissa.